A világ legkényelmesebb készülékei a mikrohullámú sütők feltétlenül
szükségesnek tűnnek a mai rohanó világban. Jelenleg a nyugati háztartások
legalább 80%-ában vannak jelen a mikrosütők. A legtöbb ember kérdés
nélkül használja ezt a konyhai berendezést és gyakran azt hiszik, hogy ez
igen ésszerű alternatívája a hagyományos sütő használatának melegítés
vagy főzés céljából.
Mi az igazság ?
Azonban érdemes kétszer is meggondolni használatát, mert talán ez
a legrosszabb dolog, amit étellel tehet az ember. A mikrohullámok
elektromágneses sugárzások és az energia spektrum alacsony energia
szintjén állnak, közel a rádióhullámokhoz. A hullámokat egy úgynevezett
magnetron generálja – ez minden mikrohullámú sütőben megtalálható.
Ahhoz, hogy valami felmelegedjen a mikrohullámú sütőben, víz jelenlétre
van szükség. Ha víz nincs az ételben, a felmelegedés nem jön létre. Ennek
az az oka, hogy a mikrohullámok hatására a vízmolekulák az élelmiszerben
hihetetlen sebességgel kezdenek el rezegni és ez molekuláris súrlódást
okoz, amely végül is elvezet az étel felmelegedéséhez. A víz molekulák
szerkezete eközben szétszakad és erőteljesen deformált lesz.
Magas szintű mikrohullámú sugárzásnak kitett emberekben az alábbi
tünetek léphetnek fel. Hányinger, látási problémák depresszió és
ingerlékenység, legyengült immunrendszer, fejfájás, szédülés, álmatlanság.
Gyakori vizelés és extrém szomjúság jelenségei. A mikrohullámú betegség
első jele az alacsony vérnyomás és lassú szívverés. A későbbi és a
leggyakoribb megnyilvánulásai a szimpatikus idegrendszer krónikus
ingerléséből eredő stressz szindróma és magas vérnyomás. A szervezetnek
lecsökken az a képessége, hogy megakadályozza bizonyos típusú rákos
megbetegedések kialakulását.
A mikrohullámok használatát először a németek találták fel annak
érdekében, hogy a csapataikat a második világháború idején gyors meleg
étellel lássák el. Látván, hogy ezek a mikrohullámú sütők új találmányok
az amerikai hadügyminisztérium röviddel a háború után elrendelte, hogy
végezzenek kutatásokat az új eszköz megbízhatóságát illetőleg.
A Szovjetunióban miután levezették ezeket a kellő mélyreható kutatásokat
a folyamat végén betiltották a mikrók használatát. A tilalmat azonban
később feloldották a Peresztrojka idején. Vizsgálati eredményeik a
következők voltak: Rákkeltő anyagok keletkeztek szinte minden étel
mikrózása után. Mikrohullámú sütőben elkészített húsokban rákot okozó
vegyületek képződtek, mint pl. a d-Nitrosodienthanolaminok.
A legtöbb tanulmány egyetért egy dologban: a mikrohullámozott étel
tápértéke jelentősen kevesebb mint a melegítés előtt. A mikróból kivett
brokkoli elveszti jótékony antioxidáns hatásának 97% -át vagy a
fokhagymában 60 másodperces mikrózás után alig lehet allinázt találni,
amely a fokhagyma elsődleges rákellenes összetevője. Egy japán
tanulmány szerint mindössze 6 perces mikrohullámú melegítés a tej B12
vitamin tartalmát a szervezet által felvehetetlen állapotba alakítja át. Egy
másik tanulmány azt találta, hogy a 2,4 GHZ -es frekvenciás sugárzás
emelkedett vércukorszintet is okozhat bizonyos emberek esetében.
A Konyhaszakértő segít önnek, hogy a legmodernebb konyhatechnológiát
is az otthonába varázsolja. Beszerzünk önnek bármit is szeretne legyen az
indukciós vagy kerámialapos főzőlap, kompakt méretű beépíthető gőzsütő
az igazán ízletes egészséges ételekért. A ragyogó és higiénikus tisztaságról
víztakarékos mosógépeink gondoskodnak partnereink kínálatában.
Továbbá válasszon a hűtők legújabb generációjából melyek már olyan
frissen tartó rendszerek amik tovább tartják frissen és zamatosan a
zöldségeket és gyümölcsöket az ön konyhájában, amit az elejétől az utolsó
munkafázisig megtervezünk és megépítünk önnek!
Felhasznált források: http://curezone.com/foods/microwave_oven_risk.asp, http://naturahirek.hu
Tedd meg az első lépést álomkonyhádhoz!
Töltsd ki konyhatesztünket az ingyenes szakértői elemzésért!
Gyűjts további tippeket ötletes konyhákhoz!