Konyhatervezés az ötletes konyhák világából

Konyhatervezés – A mikrohullámú sütő barát vagy ellenség ?

 

A   világ  legkényelmesebb   készülékei  a  mikrohullámú   sütők   feltétlenül

szükségesnek tűnnek a mai rohanó világban. Jelenleg a nyugati háztartások

legalább  80%-ában  vannak  jelen  a  mikrosütők. A  legtöbb ember  kérdés

nélkül  használja ezt a konyhai  berendezést  és  gyakran azt hiszik,  hogy ez

igen ésszerű  alternatívája  a  hagyományos  sütő használatának  melegítés

vagy főzés céljából.

 

barat-ellenseg

 

Mi az igazság ? 

Azonban  érdemes   kétszer  is  meggondolni   használatát,  mert  talán  ez  

a legrosszabb   dolog,   amit   étellel   tehet  az   ember.  A   mikrohullámok

elektromágneses   sugárzások  és  az  energia  spektrum  alacsony  energia

szintjén  állnak, közel a  rádióhullámokhoz.  A hullámokat egy  úgynevezett

magnetron  generálja  –  ez minden mikrohullámú  sütőben  megtalálható.

Ahhoz,  hogy valami  felmelegedjen a mikrohullámú sütőben, víz jelenlétre

van szükség.  Ha víz nincs az  ételben, a felmelegedés nem jön létre. Ennek

az az oka, hogy a mikrohullámok hatására a vízmolekulák az élelmiszerben

hihetetlen  sebességgel  kezdenek  el  rezegni  és ez molekuláris  súrlódást

okoz,  amely  végül  is  elvezet  az  étel felmelegedéséhez.  A víz  molekulák 

szerkezete  eközben  szétszakad  és erőteljesen deformált lesz. 

 

Magas  szintű   mikrohullámú  sugárzásnak   kitett  emberekben  az  alábbi

tünetek    léphetnek   fel.    Hányinger,   látási   problémák   depresszió   és

ingerlékenység, legyengült immunrendszer, fejfájás, szédülés, álmatlanság.

Gyakori vizelés és extrém szomjúság jelenségei. A mikrohullámú betegség

első   jele   az   alacsony   vérnyomás  és  lassú  szívverés.   A   későbbi  és  a

leggyakoribb    megnyilvánulásai   a   szimpatikus    idegrendszer   krónikus

ingerléséből eredő stressz szindróma és magas vérnyomás. A szervezetnek

lecsökken  az  a képessége,  hogy  megakadályozza  bizonyos  típusú  rákos

megbetegedések kialakulását.

 

 mikro-danger

 

A    mikrohullámok   használatát   először   a  németek   találták   fel   annak

érdekében,  hogy  a  csapataikat a második világháború idején gyors meleg

étellel  lássák el.  Látván,  hogy  ezek  a mikrohullámú sütők új találmányok

az amerikai  hadügyminisztérium röviddel a háború  után elrendelte, hogy 

végezzenek     kutatásokat     az     új    eszköz    megbízhatóságát    illetőleg.

A Szovjetunióban miután  levezették ezeket a kellő mélyreható kutatásokat

a  folyamat  végén  betiltották  a  mikrók  használatát.  A  tilalmat  azonban

később    feloldották   a   Peresztrojka   idején.   Vizsgálati   eredményeik   a

következők   voltak:  Rákkeltő  anyagok   keletkeztek   szinte   minden   étel

mikrózása  után.  Mikrohullámú sütőben  elkészített húsokban rákot okozó

vegyületek képződtek, mint pl. a d-Nitrosodienthanolaminok.

 

A   legtöbb  tanulmány  egyetért  egy  dologban:  a  mikrohullámozott  étel

tápértéke   jelentősen  kevesebb  mint  a melegítés előtt. A mikróból kivett

brokkoli    elveszti     jótékony    antioxidáns   hatásának   97% -át    vagy   a

fokhagymában  60  másodperces  mikrózás  után alig  lehet allinázt találni,

amely   a   fokhagyma   elsődleges    rákellenes    összetevője.    Egy    japán

tanulmány  szerint  mindössze  6  perces mikrohullámú melegítés a tej B12

vitamin  tartalmát  a  szervezet  által felvehetetlen állapotba alakítja át. Egy

másik   tanulmány  azt  találta,  hogy  a  2,4 GHZ -es   frekvenciás  sugárzás

emelkedett  vércukorszintet is okozhat bizonyos emberek esetében.

 

villam

 

A Konyhaszakértő segít önnek, hogy  a  legmodernebb konyhatechnológiát

is az otthonába varázsolja.  Beszerzünk önnek bármit is szeretne legyen az

indukciós vagy kerámialapos főzőlap, kompakt méretű beépíthető gőzsütő

az igazán ízletes  egészséges ételekért. A ragyogó és higiénikus tisztaságról

víztakarékos     mosógépeink    gondoskodnak    partnereink    kínálatában.

Továbbá válasszon  a  hűtők  legújabb  generációjából  melyek  már  olyan

frissen   tartó   rendszerek   amik  tovább  tartják  frissen  és  zamatosan  a

zöldségeket és gyümölcsöket az ön konyhájában, amit az elejétől az utolsó

munkafázisig megtervezünk és megépítünk önnek! 

 

mikrohullámok  –  Olyan   elektromágneses   hullámok,   amelyeknek   a   frekvenciája   nagyjából
   0,3-300 GHz közötti, ennek megfelelően a hullámhosszuk 1 m–1 mm között van. 

elektromágneses sugárzások – Egymásra merőlegesen haladó oszcilláló elektromos és mágneses
   tér mely a térben hullám formájában fénysebességgel terjed.

molekulák – Két, vagy több atomból álló semleges anyagi részecskék, melyekben az atomokat erős
   kovalens kötés kapcsolja össze.
molekuláris súrlódás – Molekulák között fellépő elektromágneses erők következménye. 
szimpatikus idegrendszer – A vegetatív idegrendszer része, hatása ellentétes a 
   paraszimpatikus idegrendszerével. 
stressz szindróma – Pl. poszttraumás stressz szindróma (PTSD) egy olyan szorongásos zavar, amely
   egy pszichológiailag traumatikus esemény után alakul ki. 

Peresztrojka – A Szovjetunióban 1985-ben elindított gazdasági-társadalmi reformcsomag neve. 

allináz – Az alliin az ép hagymasejtekben szagtalan, a sejtek sérülése esetén viszont az allináz enzim
   hatására az alliin más kéntartalmú vegyületekké alakul át, amelyek a fokhagyma jellegzetes szagát adják. 
magnetron – Mikrohullám előállítására szolgáló vákuumcső, különleges elektroncső.
energia spektrum – Hullámhossz szerinti eloszlásfüggvény.  

 

Felhasznált források: http://curezone.com/foods/microwave_oven_risk.asp, http://naturahirek.hu

 

Tedd meg az első lépést álomkonyhádhoz!

Töltsd ki konyhatesztünket az ingyenes szakértői elemzésért! 

 

 

Gyűjts további tippeket ötletes konyhákhoz!

>> Tovább a munkáinkat bemutató videókhoz!

 >> Gyűjts konyha ötleteket a képgalériánkból